NSE’et i Kabul under corona

Det nationale støtteelement i Kabul er også ramt af restriktioner, som søger at minimere risikoen for smitte af Coronavirus. Nøjagtigt som i Danmark.

Tekst og billder: Kaptajn René, presseofficer ved DANELM under RS.

Hamid Karzai International Airport North i Kabul, Afghanistan – Restriktionerne omfatter blandt andet krav om bæring af maske i kantinen, Social Distancing – to meters afstand mellem alle, ingen forsamling over 10 personer samt lukning af indendørs træningsfaciliteter. Dermed ligner det restriktionerne i Danmark. Restriktionerne betyder blandt andet, at møder holdes i det fri, eller over flere omgange, for at kunne overholde de to meters afstand.

Social Distancing er også vigtigt i Afghanistan.

Nogle af de lidt mere omfattende restriktioner er annullering af leave for nødvendigt personel og hjemsendelse af personel, som ikke er absolut nødvendigt for missionen. Desuden er megen bevægelse til og fra missionen blevet standset, hvilket medfører færre opgaver for NSE’et. Det betyder, at flere er sendt midlertidigt hjem, og nogen kommer desværre ikke tilbage til missionen. Hjemsendelsen sker for at reducere antallet af potentielle smittebærere i missionen.

Der kommer dog stadig cargo til missionen, og så må alle træde til for at hjælpe. Humøret er stadig højt, og der bliver fundet kreative måder at holde formen ved lige samtidig med, at der afholdes sociale aktiviteter, dog med restriktionerne for øje.

Situationen i Afghanistan er svær at vurdere, da det angivne antal smittede næppe er retvisende. Det reelle tal er, efter alt at dømme, langt højere end de cirka 1.800, der er testet positive. Staten kan formentlig ikke håndtere det voldsomme udbrud, der er i vente. Samtidig bliver de mange fattige i Kabul nødt til at gå på arbejde for at få penge til mad, hvilket modarbejder det lockdown, som byen er underlagt.

Selve RS missionen er ekstremt opmærksom på risikoen for Corona-smitte, hvilket restriktionerne vidner om. Der har været nogle få tilfælde, men kun blandt det personel, som i forvejen var i karantæne. Dermed er virussen håndteret for nu. Man kan dog ikke afskrive risikoen for et større udbrud i missionen. Hvis det sker, er man klar til at håndtere det, og Danmark er klar til at evakuere danskere med svære symptomer.