Nye SG-R gør skydning virkelighedsnær

4 NSE gennemfører i denne uge et tredages program for to nye SG-R, der skal fungere som skydeledere i skydeperioden for eFP, OIR og RS.

Tekst og fotos: KAPTAJN Niels Brandt, presseofficer

OS Daniel Lund gennemfører uddannelsen, som består af en dags omskoling til pistol P320 og M/10. Derefter er der en dag på skydebanen, hvor de nye SG-R får Q i pistol og M/10 og endelig en dag, hvor programmet for missionernes skydeperiode bliver gennemgået.

De to nye er til daglig ansat i politiet, men har begge en fortid i Forsvaret. De hørte begge om muligheden for at få en reservekontrakt under et civilt skydekursus, hvor Daniel også deltog. Det var noget der tiltalte dem, for de brænder begge for skydning. 

Jens gennemførte sin værnepligt ved Dragonregimentet i Holstebro og sluttede som sergent ved opklaringsbataljonen. Derefter blev han politimand.

Jeg lærte Daniel at kende under skydekurset. Han fortalte, at bataljonen havde en reserve, og at der var gode muligheder for at få en kontrakt og komme til at undervise i skydning. Det synes jeg var rigtig interessant, for som politimand kommer vi med nogle andre forudsætninger.

I politiet er jeg selv skydeleder, så jeg er vandt til at undervise i faget. Desuden har jeg været i reaktionsstyrken, hvor vi har fokus på nærkampskydninger både med pistol og gevær. De skydninger er noget mere dynamiske, end dem man plejer at se ved Forsvaret på en skydebane.

Ronni er også begyndt i dag og har lige som Jens hørt om muligheden for at få en reservekontrakt ved bataljonen.

Jeg har ligesom Jens trådt mine barnesko i Forsvaret. I 2001 begyndte jeg min værnepligt ved Kongens Artilleriregiment. I 2003 kom jeg til Flyvevåbnet i Værløse som OKS, og i 2006 – 2009 var jeg MP sergent. Der fik jeg to udsendelser til Afghanistan som MP. I 2010 afsluttede jeg min karriere i Forsvaret i Slagelse.

Ronni har længe haft et ønske om at få en reservekontrakt. Derfor var bataljonen en god mulighed for at kombinere den opsparede frihed fra Politiet med at kunne arbejde med fagligheden indenfor skydning. Det interessante for Ronni er forskellene mellem den militære og politiets skydning.

Vi kæmper i et andet terræn og i en anden verden til daglig. Samtidig er jeg vandt til at arbejde med folk fra forsvaret, for jeg har været på en del Gefion opgaver, hvor jeg har arbejdet meget sammen med soldater. Det skaber nogle meget interessante brydningsfelter, hvor man ser på den samme disciplin med forskellige øjne. Der sker noget godt.

Ronni er i øjeblikket aktiv i reaktionsstyrken. Det er meget virkelighedsnært. Det er en opgave, hvor de bliver sendt ud til de helt skarpe ting i civilt terræn.

Det giver os en god skydeteknisk rutine både med korte og lange våben. Det er ting, både Jens og jeg vil bringe ind i skydeuddannelsen for soldaterne, for det arbejder vi meget med til daglig. Samtidig er vi også begge to soldater, så vi taler samme sprog.

Både Jens og Ronni føler, at de er blevet taget godt imod af bataljonen. I løbet af de næste tre dage skal de ud over skydeuddannelsen også iklædes, så de kommer til at ligne os andre.