CIS er en del af NSE’et – de leverer kommunikationen

Sergent Rasmus arbejder i CIS og er sitefører for NSE’et under øvelse Allied Spirit i Hohenfels i Tyskland. Det er et rimeligt fedt job.

Tekst og foto: kaptajn Niels Brandt, presseofficer.

Øvelse Allied Spirit, Hohenfels: CIS betyder Communications and Information System. De er ansvarlige for afsendelse, transmission og modtagelse af data. Som sitefører skal Rasmus sikre, at der hele tiden er hul igennem.

Rasmus har altid været interesseret i teknik. Derfor var han heldig, da han blev udtaget til at være radiomand for delingsføreren under HBU’en.

Det var fedt at være radiomand og arbejde med radioprocedurer, og det der følger med. Efter sergentskolen fik jeg et HBU-hold ved Telegrafregimentet i Haderslev og bagefter blev jeg ansat i SRS ved 1. brigades CIS kompagni, hvor jeg blev sitefører.

Rasmus begyndte sit job med at få CIS-grunduddannelsen, der er telegrafens våbenkursus. Her lærer man, hvordan tingene fungerer. Man får lov til at splejse kabler og sætte stik på, og man lærer, hvordan man opbygger et netværk fysisk. Nu er Rasmus ude på sin første indsættelse uden for landets grænser og skal til at arbejde med tingene under øvelsen.

Det er rigtig spændende, for man lærer virkelig meget, når man er i virkeligheden. Man kan godt sige, at vi er lidt ligesom NSE’et, for vi er aldrig på øvelse. Vi er altid på arbejde og laver real life support.

Som sitefører har Rasmus ansvaret for at nettet fungerer. Han er the go-to guy, når der er fejl 40 eller udstyrsfejl og yder first level support.

I praksis sørger vi for, at der er mindst mulig ophold i sendefladen. Vi skal sørge for, at der hele tiden er ”hul igennem”. Du sidder naturligvis ikke med det hele, for vi har nogle virkelig dygtige specialister, der kan hjælpe dig.

Signalforbindelsen går gennem skåle
CIS leverer FIIN-forbindelsen og velfærdsnetværket (Internet) og skal sørge for, at der hele tiden er transmission. Under øvelse Allied Spirit står CIS for signalforbindelsen fra Danmark og levere det til NSE’et, videre til Support Area, til CSSA’et, frem til FCSSA’et og helt ud til delingerne i boxen.

Vi har to ”skåle” eller paraboler. Den store hvide hedder QD-1259. Den leverer den største båndbredde. Den lille sorte hedder SWEDISH CCT-120. Den leverer en mindre båndbredde. Med de to skåle kan vi så godt som altid garantere, at der er signal igennem til brugerne. Skålene skal opstilles meget præcist, for de skal sigte mod en satellit ude i den geostationære bane, som ligger 36.000 kilometer ude i rummet. Hvis de peger en millimeter forkert, bliver det nogle tusind kilometer, når vi når ud til banen.

Midtvejs i øvelsen er de for længst gået i driftsfasen, hvor de yder den støtte, der er behov for. Der er alt fra en bruger, der ikke kan få forbindelse til velfærdsnettet. En gæst, der skal oprettes eller en switch, der er gået ned. Selv om han har haft travlt er han stadig rigtig godt tilfreds med jobbet.