FC Granatchok til træningssamling i Vordingborg

FC Granatchok’s førstehold har gennemført en træningskamp mod et udvalgt fodboldhold fra 4 NSBTN. Træningskampen er en del af række kampe, der sigter frem mod verdensmesterskabet for krigsveteraner.

Tekst og fotos: Kaptajn Niels Brandt, presseofficer

FC Granatchok er en fodboldklub for veteraner – eller krigsveteraner, som cheftræneren Tom Jæger foretrækker at kalde det.

Folk tror jo, at det drejer sig om biler, derfor er det vigtigt for mig at fremhæve, at det faktisk er soldater og mennesker vi mener. Derfor kalder vi det krigsveteraner, forklarer Tom.

FC Granatchok er et projekt, der ligger under Foreningen Front for Krigsveteraner, som har sin base på Læsø. Formålet med fodboldklubben er at give krigsveteraner et samlingssted, hvor de kan nyde godt af det specielle fællesskab, kampånd og arbejdsmoral, som kendetegner soldater.

Det vigtige med fodboldklubben er, at alle på holdet har en plads. Hos os er alle lige vigtige og bidrager lige meget til klubben uanset, hvad man laver. Man kan have en plads på selve holdet eller i trænerstaben. Det vigtige er bare, at man byder ind med det man er bedst til, så skal vi nok give rammerne. Det er jo den måde, vi er vant til at arbejde på, siger Tom.

I perioden frem til den 6. juni gennemfører FC Granatchok en række træningssamlinger for 1. holdet, som hedder Krigsveteranlandsholdet. Spillerne på holdet er sammensat af krigsveteraner – og det er både mænd og kvinder.

Det fælles for os er, at vi alle er krigsveteraner, og at vi har alle arbejdet under de samme vilkår. Her ser vi slet ingen forskel på, hvilket køn vi har. Vi har alle sammen et behov for at kunne tale sammen uden filter og uden mellemfaldende forklaringer, siger Tom

Det er en opfattelse, som Claus Winding Pedersen deler fuld ud.

Man kan få en snak med folk, der også har været udsendt, måske endda til den samme mission. Almindelige mennesker kan ikke forstå tonen, sproget og korpsånden. Det er noget, der binder os sammen. Her har vi et fristed uden filter….vi kan sige tingene som de er, for baren her er rigtig høj. Det kan virke hårdt på fremmede, men det er altid kærligt ment, uddyber Claus.

Der er mange måder at samle folk på, men for Tom er fodbolden den mest ideelle sportsgren til at opnå de bedste rammer for soldater.

Fodbold er den mest samlende aktivitet, man kan tænke sig. Det er en aktivitet, der holder sammen på folk, og placerer folk i en organisation, hvor de kan yde, hvad de kan. Her kan de finde en struktur, de er vant til, uddyber Tom

Efter træningskampen i Vordingborg fortsætter træningssamlingerne rundt om i landet. Den 29. marts bliver der afholdt en indendørsturnering for 50+’ere i Fredericia, så følger den 11. – 13. april, hvor Fredericia spiller mod FC Granatchok på Ryes Kaserne. Den 27. april spiller Danmark mod Norge på Brøndby Stadion og den 31. maj spiller Ukraine – Danmark på Dynamo Kiev Stadion, inden verdensmesterskabet bliver afholdt på Læsø den 6. – 8. juni 2019. (rettet den 18.03.2019 red.).